Winkelen in Bordeaux

Is winkelen je passie? Dan heb zul je Bordeaux geweldig vinden. De binnenstad biedt tal van mogelijkheden om eens lekker een dagje te gaan shoppen. De grote winkelketens vind je vooral in en rond de Rue St-Catherine. Met een lengte van 1250 meter is dit een van de langste autovrije winkelstraten ter wereld. De hoge concentratie aan winkels heeft wel een nadeel: op zaterdagen kun je hier over de hoofden lopen. Wil je wat rustiger winkelen in de vele winkels die aan deze beroemde winkelstraat te vinden zijn, kies dan een doordeweekse ochtend om te gaan winkelen. Na het middaguur neemt de drukte doorgaans toe.

In de Triangle d’Or (de Gouden Driehoek) zijn vooral winkels gevestigd die zich in het hogere segment begeven. Zo kun je hier onder andere de boetieks van Louis Vuitton en Hermés binnenlopen. De Triangle d’Or beslaat het gebied tussen de Place de la Comédie, de Place Tourny en de Place Gambetta. Precies in het midden van dit geliefde winkelgebied staat de Galerie des Grands Hommes. Dit ronde winkelcentrum bestaat aan de buitenkant hoofdzakelijk uit glas. Dit geeft deze shopping mall een bijzondere uitstraling. Rond het winkelcentrum, aan de Place des Grands Hommes, vind je in de zomer gezellige terrasjes waar je tijdens het winkelen even lekker kunt pauzeren.

Voor antiek, brocante en leuke hebbedingetjes moet je tegenwoordig vooral in de buurt Chartrons zijn. Mocht je deze tegenwoordig zeer geliefde buurt in willen wandelen, vergeet dan niet op de hoek van de straten Balguerie Stuttenberg en Saint-Louis het Statue de la Liberté te bewonderen. Dit vrijheidsbeeld ziet er hetzelfde uit als het beroemde exemplaar in New York. Deze replica is wel een stuk kleiner dan het 93 meter (inclusief sokkel) hoge exemplaar dat op Liberty Island in New York City staat.

Een ander deel van het centrum waar wij graag winkelen is het westelijke deel van de buurt St-Pierre. Hier kun je vooral winkels vinden die je niet in alle grote steden van Frankrijk (en daarbuiten) aantreft. Lokale ondernemingen met een uniek aanbod. Dat maakt het snuffelen in met name de Rue Bouffard zo leuk.

Er zijn twee winkels in Bordeaux die een speciaal plekje verdienen op deze pagina. De eerste is La Librairie Mollat. Deze boekenwinkel is de grootste onafhankelijke boekenzaak van heel Frankrijk. De zaak bestaat al sinds 1886 en doet het nog steeds prima. Ondanks de oprukkende verkoop van internetverkoop van boeken weet La Librairie Mollat op jaarbasis zo’n twee miljoen boeken te verkopen die een totale omzet van 25 tot 30 miljoen euro opleveren. De tweede winkel die een plekje op onze website krijgt is L’Intendant. Wijnliefhebbers die Bordeaux al eerder bezocht hebben weten precies waarom we deze zaak vermelden. L’Intendant is een wijnwinkel die gespecialiseerd is in de geweldige wijnen die de regio voortbrengt. Als je L’Intendant Grands Vins de Bordeaux binnenloopt dan weet je niet wat je ziet: een enorme wenteltrap naar boven waarbij de muren helemaal opgevuld zijn met wijnen uit de Bordeaux-streek. Zelfs als je niet van plan bent om wijn te kopen, moet je even een kijkje nemen in deze unieke wijnzaak.

Openingstijden van de winkels

De openingstijden van de winkels liggen in Bordeaux wat ruimer dan wat je in Nederland gewend zult zijn. In de binnenstad openen de winkels vaak tussen 9:30 en 10:00 uur hun deuren voor het publiek. De sluitingstijd ligt op de meeste plekken tussen 19:00 en 20:00 uur. Sommige winkels sluiten hun deuren tussen de middag voor de lunchpauze. Bij de filialen van grotere ketens wordt er tijdens de lunch gewoon doorgewerkt. Als winkels op zondagen geopend zijn, dan sluiten ze meestal iets eerder dan tijdens de andere dagen. Aan en rond Rue St-Catherine zijn de winkels op zondag meestal de hele dag open. Hoe verder je uit het winkelhart van de stad verwijderd raakt, des te kleiner is de kans dat de winkels überhaupt op zondagen geopend zijn.

In Bordeaux worden er geen speciale koopzondagen georganiseerd. Winkels zijn regulier op zondag geopend of niet. Men spreekt dan ook niet van een koopzondag in Bordeaux.

Tijdens feestdagen zijn winkels in Bordeaux gesloten grotendeels gesloten. Dit gebeurt op de volgende dagen:

1 januari (Nieuwjaarsdag)
1 mei (Dag van de Arbeid)
8 mei (einde van de Tweede Wereldoorlog)
Pasen (ook op Paasmaandag)
Hemelvaartsdag
Pinksteren (ook Pinkstermaandag)
14 juli (nationale feestdag Quatorze Juillet)
15 augustus (Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaart)
1 november (Allerheiligen)
11 november (wapenstilstand)
25 december (Kerstmis)

Men doet in Bordeaux (net als in heel Frankrijk) niet aan tweede kerstdag (26 december).

De zomervakantie duurt in Frankrijk twee maanden (juli en augustus). Kleinere zelfstandige winkels sluiten vaak gedurende de zomervakantie. Dat doet men vooral in de maand augustus. De meeste ondernemers beperken hun sluiting tot een periode van twee tot drie weken.

Markten

Verspreid over Bordeaux worden er tal van markten georganiseerd. Iedere wijk lijkt zijn eigen markt te hebben. Op sommige locaties worden er per weekdag verschillende markten gehouden, zoals op de Place Menyard bij de Sant-Michel Basiliek. Vanwege de heerlijke sfeer en de soms onverwachte spulletjes die je hier tegen kunt komen is met name de antiek- en brocantemarkt die hier gehouden wordt het bezoeken waard.