Het weer in Bordeaux

Als je naar Bordeaux reist, dan krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. Dit klimaattype wordt ook wel een gematigd maritiem klimaat genoemd. Binnen het veel gehanteerde klimaatsysteem van Köppen-Geiger wordt dit als een Cfb-klimaat aangeduid. Wie wat meer van klimaten af weet of de informatie vanuit de schoolperiode goed opgeslagen heeft, die zal herkennen dat dit hetzelfde klimaat als dat van Nederland is. Maar hoe zuidelijker, des te warmer toch? Die vlieger haat niet altijd op, maar in het geval van Bordeaux klopt dat wel. Het is wel warmer dan in Nederland, maar niet droger. Sterker nog: de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom ligt in Bordeaux iets hoger dan in Nederland. Statistisch gezien zijn de maanden juli en augustus in Bordeaux wel wat droger dan bij ons.

Het gematigde maritieme klimaat met de daarbij behorende klimaatgemiddelden zoals ze in Bordeaux van toepassing zijn, vormen de basis van het succes van de omringende wijnmakers. De druiven hebben voldoende warmte, zonlicht en neerslag nodig. Het mag echter niet te warm worden. Tijdens serieuze hitte kan de druif schade oplopen. De druiven mogen ook niet te snel rijpen. Dat gaat ten koste van de smaak. Een stabiele tragere rijping zorgt ervoor dat de druiven hun frisse zuren behouden.

Vrij warme zomers

De zomers in Bordeaux zijn vrij warm. Officieel gelden de maanden juni, juli en augustus als zomermaanden. Dat neemt niet weg dat er een redelijke kans bestaat dat er in mei of september zomerse dagen (minstens 25 graden Celsius) voorkomen. Een tropische dag met middagtemperaturen van 30 graden of hoger zijn evengoed mogelijk in mei en september. Ook gedurende de voorjaarsmaand april en de najaarsmaand oktober kun je soms flink warme dagen meemaken in Bordeaux. De nazomer (of Indian Summer) is een geregeld voorkomend verschijnsel in deze Franse stad.

De gemiddelde middagtemperaturen liggen in juni rond de 25 graden Celsius. In juli en augustus wordt het nog iets warmer: gemiddeld 27 graden. Tijdens een bezoek aan Bordeaux zul je merken dat dit echt gemiddeldes zijn. Het kan in juli en augustus gemakkelijk tropisch warm worden met temperaturen die de grens van 30 graden overschrijden. Het is net zo goed mogelijk dat het een dag vrijwel geheel bewolkt blijft en dat de temperatuur overdag rond of zelfs iets onder de 20 graden blijft steken. Garanties op warm en zonnig zomerweer heb je niet. De kans dat een redelijk deel van je vakantie zomers verloopt is wel aanzienlijk. Houd er wel rekening mee dat een zomerse regen- of onweersbui geen ongebruikelijk fenomeen is in Bordeaux.

Gematigde winters

De wintermaanden vormen de koelste en meest sombere periode in Bordeaux. In december, januari en februari liggen de maximumtemperaturen gemiddeld rond een graad of 10-11. In de nacht daalt het kwik gemiddeld tot enkele graden boven nul. Er zijn voldoende nachten dat de temperatuur wel onder het vriespunt uitkomt en er dus sprake is van nachtvorst. De kans op vorst overdag is dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan vrij klein. Onmogelijk is het niet. Soms wordt er onder invloed van een koude noordelijke tot noordoostelijke stroming een vorstdag geregistreerd.

In de winter kan het sneeuwen in Bordeaux. Dat doet het gemiddeld 6 tot 12 dagen per jaar. De grootste kans op sneeuw heb je tussen half december en begin maart. Langere periodes met sneeuw komen niet zo gemakkelijk voor in Bordeaux. Vaak smelt de gevallen sneeuw binnen een of enkele dagen weer.

De tussenseizoenen

Het voorjaar (maart tot en met mei) en najaar (september tot en met november) zijn echte overgangsseizoenen. Het kan dan met het weer in Bordeaux alle kanten op gaan. Koele lentedagen kunnen afgewisseld worden met zomerse warmte. Natte herfstdagen kunnen afgewisseld worden met zachte zonnige najaarsdagen waarbij het buiten heerlijk vertoeven is. Vooral voor deze seizoenen geldt dat je tijdens het inpakken van kleding en schoenen al rekening moet houden met een bepaalde wispelturigheid en onvoorspelbaarheid van het weer. De weersverwachting kan zomaar ineens veranderen. Dat kan positief of negatief uitpakken. Onze tip wat betreft het meenemen van kleding en schoeisel is om overal op voorbereid te zijn en vooral met laagjes te kunnen werken.

Klimaatstatistieken

Bordeaux heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 14,1 graad Celsius. Januari is de koelste maand van het jaar met een gemiddelde minimumtemperatuur van 10,2 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 3,1 graden. Augustus is op basis van de langjarige gemiddelde statistieken temperaturen van 27,4 graden (maximum) en 15,8 graden (minimum). De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom bedraagt ongeveer 950 millimeter. Tijdens extreme jaren kan deze hoeveelheid flink overschreden worden.

De zon schijnt met regelmaat. Bordeaux telt gemiddeld 2000 tot 2100 zonuren per jaar.
De maanden juni, juli en augustus zijn het zonnigst. De maanden november, december en januari verlopen over het algemeen het somberst. Toch kun je ook tijdens deze maanden zonovergoten periodes kennen.

In een doorsnee jaar valt er in Bordeaux 900 tot 1000 millimeter aan neerslag. Het grootste deel hiervan komt in de vorm van regen uit de lucht gevallen. In de winterperiode kan er winterse neerslag vallen. Grote hoeveelheden sneeuw of langdurige sneeuwval zijn niet gebruikelijk. De periode oktober tot en met januari is statistisch gezien het natste. De drie zomermaanden juni, juli en augustus zijn gemiddeld het droogst. Dit biedt geen zekerheid dat dat ieder jaar zo is. Sommige zomers verlopen natter.

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Bordeaux zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Bordeaux. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Bordeaux