Reizen naar Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is prima bereikbaar vanuit Nederland. De meeste Nederlandse toeristen gaan met de auto naar Bordeaux. Eigenlijk gaan ze vooral op vakantie naar bestemmingen in de buurt van Bordeaux om vervolgens de auto te gebruiken om een bezoekje aan de stad te brengen. Dat is in veel gevallen handiger dan met het openbaar vervoer vanuit de regio naar de stad te reizen. Een uitzondering is als je in een plaats met een treinstation verblijft, waarbij er een goede treinverbinding naar Bordeaux bestaat. De badplaats Arcachon is daar een goed voorbeeld van. Voor wie niet over de weg vanuit Nederland naar Bordeaux reist, zijn de trein en het vliegtuig goede opties. Vliegen is sneller, maar vormt een zwaardere belasting voor het milieu. Dankzij de hogesnelheidstreinen kun je snel en groen naar Bordeaux reizen. Je kunt met de TGV in twee uur van Parijs naar Bordeaux. Vanuit Amsterdam kun je met de snelste treinrit in ruim drie uur naar Parijs reizen.

Over de weg

De afstand vanuit Utrecht naar Bordeaux bedraagt vanuit het midden van Nederland ruim duizend kilometer. Dit is als je over de snelweg via Antwerpen, Lille, Parijs en Tours naar Bordeaux rijdt. In theorie is dit een rit van ongeveer 11 tot 12 uur. Dat is de reistijd die gebaseerd is op de geldende maximumsnelheden en geen rekening houdend met verkeersdrukte en pauzes. Je zult onderweg heus wel te maken krijgen met vertragingen door druk verkeer en/of wegwerkzaamheden. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van wanneer je reist. In de zomer kan het in het weekeinde (vooral op zaterdagen) erg druk zijn op de routes van en naar Bordeaux. Zeker als er sprake is van een zogenaamde ‘zwarte zaterdag’. Dan kunnen er met name rond de knooppunten Parijs, Orléans en Tours flinke verkeersinfarcten ontstaan. Vertragingen kunnen in de ergste gevallen oplopen naar zes tot acht uur.

Heel reëel bedraagt de reistijd over de weg vanuit Nederland naar Bordeaux zo’n veertien tot zestien uur inclusief pauzes. Je bent dan al bijna genoodzaakt om van bestuurder af te wisselen en/of een overnachting onderweg te maken. Gelukkig vind je langs de route volop mogelijkheden om een hotelletje te boeken.

De meeste mensen leggen de route naar of van Bordeaux af over de snelst mogelijke routes. In Frankrijk betekent dit dat je een deel van de rit over tolwegen zult rijden. Tussen Lille en Parijs moet je tol betalen op snelweg A1 en de A10 die Parijs met Bordeaux verbindt bestaat ook grotendeels uit stukken waar tolbetaling verplicht is. Frankrijk werkt niet met tolvignetten. Tol betaal je contant of met creditcard. Een handige en snelle manier om door de tolpoorten te rijden is door een tolbadge te gebruiken. Deze manier van elektronisch betalen voor tol zorgt ervoor dat je alle poorten bij een tolstation kunt gebruiken, inclusief de vaak veel snellere poorten waar alleen de oranje ’t’ van ’telepéage’ boven staat.

Heb je de tijd, dan kun je tol (grotendeels) vermijden. Dat doe je door te kiezen voor de nationale wegen (RN – Roure National). Behalve tolgeld bespaar je door de lagere snelheden dan vaak ook brandstof. De route over Brussel, Reims en Angoulême kan tolvrij gereden worden. Qua afstand leg je dan amper meer af. Je bent in theorie wel zo’n drie uur langer onderweg. Als extra beloning rijd je dan een mooiere waarbij je verschillende mooie dorpjes en steden doorkruist of passeert. Op die manier maak je van de reis naar Bordeaux al een beetje vakantie.

Parkeren in Bordeaux

De afgelopen jaren heeft men zich enorm ingespannen om van Bordeaux een autoluwe stad te maken. Men probeert met name in de binnenstad het verkeer zoveel mogelijk te weren. Dat is gedaan door het autovrij maken van straten en door het parkeerbeleid zo te maken dat langer parkeren in het centrum duurder is dan kort parkeren en door het instellen van verschillende P+R (Parc + Relais) parkeerterreinen. Je betaalt dan een vast laag bedrag om de auto een dag te parkeren en met de tram naar en van de binnenstad te reizen. De vaste totaalprijs voor maximaal 5 personen bedraagt € 4,50. Dat is ongeveer net zoveel als wat je in de binnenstad voor 2 uur parkeren betaalt. Uit eigen ervaring kunnen we het P+R parkeren absoluut aanbevelen. We hebben er meerdere keren gebruik van gemaakt. Wij gebruikten P+R Galin als parkeerplaats. Deze parking biedt 399 parkeerplaatsen en met de tram is het vervolgens 10 minuten reizen naar de binnenstad van Bordeaux.

Met de trein

De trein is een snelle en voor het milieu minder belastende manier van reizen. De uitstoot per persoon ligt met de trein een stuk lager dan met de auto. Dat geldt zeker als je met een kleiner gezelschap (bijvoorbeeld met z’n tweetjes) reist. Dankzij de hogesnelheidslijnen kun je in minder dan zeven uur vanaf Amsterdam Centraal naar Gare de Bordeaux Saint-Jean reizen. Dit treinstation ligt aan de zuidkant van het centrum van Bordeaux. Mogelijk moet je in Brussel overstappen en in Parijs moet je zelfs van station wisselen. Je moet dan met de metro van Gare du Nord naar Gare de Paris-Montparnasse reizen. Het overstappen op een ander station geldt voor veel treinreizen die via Parijs verlopen. Omdat het zo gebruikelijk is, is dit prima te doen. De treinreis naar Bordeaux kun je in Nederland boeken via NS International.

Vliegen naar Bordeaux

Dankzij het internationale vliegveld is de stad prima te bereiken met het vliegtuig. In zo’n anderhalf uur tijd vlieg je vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Bordeaux. Dat kan met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Je kunt met KLM en Air France ook door middel van een overstap in Parijs naar Bordeaux vliegen. De vraag is dan of het nog steeds sneller is dan met de trein naar Bordeaux reizen. De vliegreis duurt inclusief de overstap op Parijs CDG ongeveer vier tot zeven uur. Dat is exclusief de tijd vooraf op de luchthaven van vertrek en de tijd die je na aankomst nodig hebt om het vliegveld te verlaten.

Vliegtickets naar Bordeaux beginnen meestal net iets boven de honderd euro per persoon voor een retourtje. Vroeg boeken biedt vaak meer mogelijkheden voor goedkope vliegtickets naar Bordeaux. Tijdens de zomervakantie betaal je vaak wat meer voor de vliegreis. Vakantieverkeer voert de vraag naar vliegtickets tijdens de maanden juli en augustus op.

Luchthaven Bordeaux-Mérignac ligt ten westen van de stad Bordeaux. Officieel ligt het vliegveld in de gemeente Mérignac, wat meteen de naam verklaart. Met ongeveer zes tot acht miljoen passagiers per jaar is Bordeaux-Mérignac de zesde luchthaven van Frankrijk. Er zijn drie terminals, die direct naast elkaar liggen. Terminal B wordt gebruikt voor Air France vluchten, Terminal A is voor de reguliere internationale vluchten en Terminal Billi is speciaal voor de low cost airlines zoals Ryanair bedoeld. Over de weg reis je in ongeveer 25 tot 30 minuten naar het hart van Bordeaux. De taxi is aan de prijzige kant: reken op 35 tot 50 euro per rit. De shuttlebus is de goedkopere optie. In ongeveer 30 minuten reis je met de shuttlebus van de luchthaven naar treinstation Bordeaux Saint-Jean. Van daaruit kun je gemakkelijk per tram verder reizen.