Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Bordeaux op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Bordeaux of Frankrijk is handig om aan de nodige hoeveelheid goede informatie te komen. Het aantal reisgidsen over Bordeaux zelf is helaas vrij beperkt. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

In Bordeaux kun je net als in heel Europa het algemene noodnummer 112 bellen (gratis). In Bordeaux zelf kun je ook direct met de politie bellen via 17, met de ambulancedienst via 15 en met de brandweer via 18. Spreek je geen Frans? Vaak kun je je verhaal in het Engels doen.

Bordeaux City Pass

Wil je alles uit je bezoek aan Bordeaux halen? Dan kan het aanschaffen van de Bordeaux City Pass de moeite waard zijn. Deze citycard is speciaal voor toeristen die Bordeaux bezoeken ontwikkeld. Met deze voordeelpas kun je gedurende 24, 48 of 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Bordeaux (tram, bus en riviershuttle), krijg je gratis toegang tot een twintigtal musea (waaronder het Cité du Vin voor 12:00 uur en de Bassins de Lumières) en mag je deelnemen aan een tour naar keuze. Je kunt de Bordeaux City Pass vooraf via internet aanschaffen.

Bekijk alle voordelen van de Bordeaux City Pass
(en koop direct online)

Elektriciteit

In Bordeaux worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Bordeaux reist.

Excursies & tours reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bordeaux bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bordeaux.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bordeaux
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bordeaux via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Bordeaux via Tiqets

Feestdagen

In Bordeaux worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. Vaak zullen de musea en toeristische attracties in Bordeaux wel geopend zijn. Op 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaar) is wel vrijwel alles gesloten. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Fooi geven

Het geven van een fooi is redelijk normaal op toeristische plekken in Frankrijk, maar absoluut niet verplicht. In principe hoeft het bedienend personeel niet van de fooien te leven, maar zijn het wel aangename extraatjes. Als je afrekent laat je vervolgens wat wisselgeld op tafel liggen.

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Bordeaux (en de rest van Frankrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Bordeaux op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.

In Bordeaux zul je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.

Internet en bellen

Binnen de Europese Unie bel je zoals je in Nederland belt. Er worden geen roamingkosten berekend om in Bordeaux gebeld te worden, om naar Nederland te bellen of om binnen Frankrijk te bellen met je mobiele telefoon. Je normale abonnementsvoorwaarden gelden hier ook. Heb je een abonnement met onbeperkt bellen, dan werkt dat in Frankrijk op dezelfde basis als wanneer je in Nederland zou zijn. Voor dataverkeer over het mobiele netwerk geldt dat in principe ook, maar er zit een addertje onder het gras. Providers mogen daar een limiet op instellen. Controleer dat voor vertrek even bij de aanbieder van jouw mobiele telefoonabonnement. Zo voorkom je onaangename onverwachte kosten.

Leidingwater

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België en Frankrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Op de internationale luchthaven van Bordeaux kan het voorkomen dat er wel weer reisdocumentencontrole plaatsvindt. Op vluchten dien je je ook naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Taal

Officieel wordt er Frans gesproken in Bordeaux. In de praktijk zul je vooral met deze officiële taal te maken krijgen. Spreek je geen Frans of slechts een paar woorden? Dat is in veel gevallen geen probleem. Het personeel in winkels, hotels en horeca spreekt vaak ook Engels. Misschien niet zo goed als je zou willen, maar vrijwel altijd voldoende om elkaar te kunnen begrijpen. Wat basiskennis van de Franse taal is wel handig. Het zorgt ervoor dat je niet helemaal reddeloos bent en dat je veel borden en meldingen die je tegenkomt wat gemakkelijker kunt begrijpen, zeker als die gepaard gaan met afbeeldingen of pictogrammen.

Kom je niet uit de gerechten die in het Franse op een menukaart staan? Vraag dan of ze een Engelstalig menu hebben. Is dat niet het geval dan kunnen vertaalsites en apps zoals Google Translate uitkomst bieden.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Bordeaux. Angst voor een jetlag is dus ongegrond. De zomertijd en wintertijd in Bordeaux lopen gelijk Nederland en België.

Veiligheid

Zeker in vergelijking tot de Franse hoofdstad Parijs is Bordeaux een vrij veilige stad. Er zal heus wel eens iets gebeuren, maar dat geldt voor vrijwel alle grotere steden wereldwijd. Diefstal (zakkenrollerij), oplichting en geweld komen ook in Bordeaux voor. Geef een dief geen kans. Ga zorgvuldig om met je dure spullen en je geld. Zorg ervoor dat ze niet zomaar iets van je af kunnen pakken. Wees extra oplettend op drukke plekken en in het openbaar vervoer. Zakkenrollerij komt in trams vaker voor dan op straat.

De terreurdreiging is in Bordeaux net zo goed als in Amsterdam of Antwerpen aanwezig. Er bestaat een kans dat er een kleine of grotere terroristische aanslag in Bordeaux plaats zal vinden. De nationale en internationale veiligheidsdiensten doen er alles aan om dat te voorkomen. Desalniettemin moeten we eerlijk zijn en een aanslag niet voor 100% uitsluiten. Maar dat kan ook niet voor iedere willekeurige plaats in Nederland.