Bordeaux bezoeken

De regio Bordeaux is zeer in trek als toeristische bestemming. Met name het wijntoerisme zorgt voor veel internationale bezoekers aan de regio en aan de stad. Toeristen komen onder andere uit Duitsland, Engeland, Spanje, de Verenigde Staten en Japan. Ook Nederlanders weten hun weg naar Bordeaux goed te vinden. Het gros van onze landgenoten beperken een bezoek aan Bordeaux tot slechts één dag, terwijl ze elders in de regio overnachten. Met name kampeerders die op de campings langs de Atlantische kust te vinden zijn kiezen voor de mogelijkheid om vanaf hun vakantieadres een dagje naar Bordeaux te gaan.

Met ongeveer zes miljoen bezoekers per jaar staat Bordeaux in de top 5 van best bezochte steden van Frankrijk. Toch voelt Bordeaux beduidend minder toeristisch aan dan Parijs of de badplaatsen die aan de mediterrane kust liggen. Dat komt omdat de stad prima in staat is om de gasten te absorberen tussen de lokale bevolking. Bordeaux is wel toeristisch, maar niet té toeristisch. Dit zorgt ervoor dat de stad juist voor toeristen extra aantrekkelijk is. Je kunt hier rondwandelen zonder op iedere straathoek aangesproken te worden door iemand die iets van je nodig heeft of je iets wil verkopen. Juist dat maakt Bordeaux zo relaxed om te bezoeken. Je kunt hier toerist zijn zonder je toerist te voelen.

Bordeaux bezoeken

Vervoer

Bordeaux is een vrij grote stad, maar niet zo groot dat je persé vervoer binnen de stad nodig hebt. Veel van de bezienswaardigheden en mooie plekjes liggen in en rond het historische centrum van de stad. De benenwagen is daardoor ideaal om de stad te verkennen. Wandelend zul je veel meer zien en in je op kunnen nemen. We kunnen het ons prima voorstellen dat je niet alles te voet zult willen doen. Zeker als je wat krapper in de tijd zit of alle leuke plekjes van Bordeaux wilt bezoeken, dan kan het aantal kilometers dat je moet lopen net wat teveel van het goede zijn.

De tram is ideaal als je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken. Het tramnetwerk in de stad is dusdanig aangelegd dat je vrijwel alle voor toeristen interessante plekken prima bereikbaar zijn. De trams rijden op plekken waar auto’s inmiddels geweerd worden. Dat maakt deze vorm van openbaar vervoer sowieso beter dan de bussen. Het feit dat de trams elektrisch voortbewogen worden zorgt ervoor dat het milieutechnisch een mooie oplossing voor je mobiliteit binnen Bordeaux is. Bij de loketten kun je losse kaartjes kopen. Als meer dan drie ritten op een dag maakt dan is een dagticket financieel interessanter.

Een andere optie is om je te verplaatsen per fiets, elektrische scooter of elektrische step. In de binnenstad van Bordeaux staan tal van elektrische steps en scooters. Die kun je in combinatie met het gebruik van een app huren. De voorwaarden en prijzen kunnen per aanbieder verschillen. het feit dat er sprake is van verschillende aanbieders, maakt het lastiger om op het moment dat je er eentje nodig hebt een scooter te vinden.

Bordeaux kent een systeem van stadsfietsen, die je tegen lage bedragen kunt gebruiken. Deze fietsen zijn te vinden in bijna tweehonderd onbemande fietsstations. Betalen en huren gaat geheel digitaal. Als je een goedkope dagpas neemt dan mag je vervolgens de hele dag fietsen gebruiken, mits je de tijdsduur van 30 minuten per keer niet overschrijdt. Na 30 minuten gaat de teller lopen en moet je bijbetalen.

Fietstocht door Bordeaux

Er worden verschillende tours aangeboden om Bordeaux te ontdekken. Denk aan wandeltours, boottochten, hop-on-hop-off-bussen en toeristentreintjes. De allerbeste manier om in korte tijd veel van Bordeaux te zien en goede informatie te ontvangen over de stad, is door deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht die onder begeleiding van een gids uitgevoerd wordt. Deze gids zal je (in het Engels) meenemen naar de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Bordeaux. Onderweg wordt er tijdens stopmomentjes de nodige uitleg gegeven over Bordeaux en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. De gids kan verder vragen beantwoorden die tijdens de fietstocht naar boven komen.

De ‘Highlights van Bordeaux’-fietstocht is erg populair. Opvallend is het grote aandeel Nederlandse deelnemers, vooral in de zomervakantie. Om deel te kunnen nemen is reserveren verplicht. Maar wees niet bevreesd: mochten je plannen veranderen of het weer flink tegenzitten, dan mag je kosteloos annuleren of wijzigen. Je betaalt de fietstocht pas ter plaatse op het moment dat je er aan deelneemt.

Bekijk de fietstocht
(en reserveer direct online)

Overnachten

Er zijn volop mogelijkheden om in Bordeaux te overnachten. Binnen de metropool Bordeaux kun je kiezen uit ongeveer zeshonderd (!) verschillende accommodaties, die variëren van simpele appartementen en hotelkamers tot aan verblijven waar de meest verwende gasten zich prima thuis zullen voelen. Dankzij de goede tramverbindingen is het niet noodzakelijk om in het hart van de stad zelf te overnachten. Wie ervoor kiest om buiten het centrum van Bordeaux te overnachten die kan het beste even kijken hoe de mogelijkheden zijn om naar de binnenstad te reizen.

Er is voor ieder budget iets te vinden in Bordeaux. Wie vooral op de prijs let die kan voor pakweg 70 tot 90 euro kiezen uit verschillende goede accommodaties. Op tijd boeken is dan wel aan te raden. Hoe dichter je bij de incheckdatum komt, des te kleiner de beschikbaarheid wordt en des te hoger de prijzen meestal zijn. Via de geliefde hotelboekingssite booking.com kun je gemakkelijk hotels in Bordeaux zoeken en boeken:

Hotels en andere accommodaties in Bordeaux
(via booking.com)

Eten en drinken

Houd je van lekker eten en drinken? Dan heb je in Bordeaux de juiste bestemming gevonden. Het aanbod van eet- en drinkgelegenheden is groot. Soms zul je wel wat moeite moeten doen om de juiste plekjes te vinden. De regel ‘hoe dichter bij de toeristen, des te slechter de prijs/kwaliteit-verhouding’ gaat in Bordeaux niet zomaar op. Wij kennen tal van plekjes in de drukke binnenstad waar je heerlijk kunt eten. Niet altijd hoogstand, maar wel goede eerlijke smaken die op basis van verse ingrediënten klaargemaakt zijn. Net als elders in Frankrijk is het aanbod van fastfood de afgelopen jaren flink toegenomen. Fastfood is niet per definitie slecht. Er is een toenemend aantal zaken die zich focussen op gezonder en vaak biologisch eten. De trend van een toenemend aantal veganistische gerechten zie je ook langzaam in de gastronomie van Bordeaux doorsijpelen. Dat betekent niet dat je in Bordeaux minder aanbod je hebt van de geliefde ‘canard’, foie gras en malse stukken bief. Ook dat kun je in ruime mate eten in Bordeaux. Hetzelfde geldt voor alles wat uit de zee komt. In Bordeaux kun je genieten van verse vis, ziltige oesters en andere schaaldieren. De nabijheid van vissersplaatsen heeft zo zijn voordelen.

Fransen zijn inmiddels steeds meer gewend aan het eten buiten de Franse keuken. Dat zie je terug in het aanbod van restaurants. De buurlanden Italië en Spanje zijn steeds ruimer vertegenwoordigd in het culinaire aanbod van Bordeaux. De opmars van de Aziatische keukens is inmiddels ook goed zichtbaar in de stad. Wil je vanavond Thais, Chinees, Japans, Koreaans of Vietnamees eten? Het kan allemaal in Bordeaux.

De drankkaarten wijken over het algemeen niet zoveel af van wat je in Nederland ziet. Naast de bekende frisdranken zie je steeds vaker biologische alternatieven. Wie water wil drinken bij het eten die bestelt bij voorkeur een karaf water. Je krijgt dan kraanwater dat niet op de rekening verschijnt. Bierliefhebbers kunnen kiezen uit steeds meer verschillende soorten bier. Op veel plekken is het niet meer ongebruikelijk om een alcoholvrij of alcoholarm biertje te bestellen. Opvallend is overigens dat je het Nederlandse biermerk Heineken op vrij grote schaal tegenkomt in Bordeaux.

Bordeaux is een paradijs voor wijnliefhebbers. Je bent hier te midden van de beste wijnproducenten ter wereld. Je kunt je voorstellen dat de wijnkaarten een mooi assortiment aan regionale wijnen bevatten. Het is niet zo dat duurder altijd beter is. Laat je bij twijfel door de sommelier of kelner (M/V) adviseren over welke wijn het beste bij jouw gerecht past. Goede foodpairing komt de beleving ten goede.

Canelés

De bakkerijen van Bordeaux zullen je verleiden met vers stokbrood, kleurrijke macarons, aantrekkelijk uitziend banket en ovenverse croissants. Als je in Bordeaux bent is er één lokale lekkernij die je absoluut niet mag overslaan: Canelés, ook wel Cannelés de Bordeaux genoemd. Dit zijn kleine gebakjes die met rum en vanille gemaakt worden. Het unieke aan deze Franse gebakjes is dat de binnenkant zacht is en de buitenkant gekaramaliseerd is en daardoor wat steviger is. De oorspronkelijke canelé heeft een diameter van ongeveer 4 tot 5 centimeter. Tegenwoordig kun je ze in verschillende formaten kopen. Er zijn verschillende makers van de canelé. De twee bekendste makers in Bordeaux zijn La Maison Baillardran en La Toque Cuivrée. Beiden zijn inmiddels ketens geworden, waardoor je hun winkels op meerdere plekken in de stad aan zult treffen. Het is daarom niet zo lastig om ergens canelés te kopen.