Bezienswaardigheden in Bordeaux

Een stad als Bordeaux heeft veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, musea en activiteiten. Wie alleen al de evenementenkalender bekijkt die ziet dat de stad bruist van de energie. Er is altijd wel ergens iets te doen. Het leuke aan Bordeaux is dat deze stad meer is dan een optelsom van hotspots. Bordeaux is wat je een charmante stad kunt noemen. Er zijn tal van straatjes, gebouwen en plekjes die niet direct in een lijstje van de meest bijzondere bezienswaardigheden thuishoren, maar die wel bij de sfeer horen waardoor veel bezoekers Bordeaux als een mooie gezellige stad ervaren. Probeer daarom niet alleen de hoogtepunten van Bordeaux te bezoeken, maar neem de tijd om lekker door de straten van de stad te struinen en deze bijzondere plek aan de Gironde te voelen.

Een tip die we zeker mee willen geven is om te proberen om Bordeaux op verschillende momenten te beleven. De stad laat zich in de ochtend, de middag en de avond van andere kanten zien. De dynamiek verandert naarmate de dag vordert. Heb je slechts één dag in Bordeaux te spenderen? Probeer dan in ieder geval tot in de avond te blijven. Dan is de stad wat ons betreft op z’n gezelligst, zeker in de zomermaanden.

Op deze pagina zetten we de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Bordeaux op een rijtje.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bordeaux bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bordeaux.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bordeaux
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bordeaux via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Bordeaux via Tiqets

Musea

Bordeaux telt tal van boeiende musea. Er is voor ieder wat wils te vinden, of je nou van kunst, geschiedenis of wijn houdt. Kunstliefhebbers zoeken vooral het Musée des Beaux Arts op om beeldende kunsten uit verschillende tijdperken te bewonderen. De collectie bestaat tegenwoordig vooral uit schilderwerken. Het museum is gevestigd in een dependance van Palais Rohan. Je kunt je in het Musée des Beaux Arts prima enkele uren vermaken. Houd je meer van moderne kunst? Dan is het CAPC Musée d’art contemporain de Bordeaux een aanrader. Alleen al de architectuur van het gebouw waarin het museum gehuisvest is, is de moeite van het bezichtigen waard. Op fraaie wijze hebben ze het Entrepôt Lainé – een voormalig entrepot voor koloniale goederen – omgetoverd tot een indrukwekkend museum.

Cap Sciences is een centrum voor wetenschappelijke, technische en industriële cultuur in Bordeaux. Je leert hier alles over wetenschappelijke fenomenen, technologische principes en industriële toepassingen. Door middel van workshops en interactiviteit worden deze onderdelen op toegankelijke wijze overgebracht op jeugdigen en volwassenen. Een laatste museum dat niet mag ontbreken in dit overzicht is het Musée d’Aquitaine. Dit is het historische en culturele museum van Bordeaux en de regio Aquitanië, die inmiddels onderdeel is van de in 2016 nieuw ontstane regio Nouvelle-Aquitaine. Het museum is in verschillende tijdsperiodes opgebouwd, waardoor je op eenvoudige wijze door de geschiedenis van de stad en regio geloodst wordt.

Bruggen

Het feit dat Bordeaux aan het water ligt, zorgt ervoor dat er meerdere bruggen binnen de stad te vinden zijn. Behalve functioneel zijn sommige bruggen ook bezienswaardig. Wij zouden er twee bruggen uit willen pikken. De Pont de pierre is een brug die je zeker zult zien als je Bordeaux bezoekt. Deze 487 meter lange brug is in 1810 aangelegd en was toen de enige vaste verbinding tussen de linker- en rechteroever van de Garonne binnen de stad Bordeaux. De brug werd in opdracht van Napoleon gebouwd. De Punt de pierre bestaat uit 17 bogen. Dat is exact het aantal letters dat de naam Napoleon Bonaparte vormt. Volgens de overlevering is dat geen toeval. Vanwege de kwetsbaarheid is gemotoriseerd verkeer tegenwoordig verboden op de brug. Na zonsondergang wordt de brug prachtig verlicht.

De Pont Jacques-Chaban-Delmas is een brug die van een totaal ander kaliber is. Deze hefbrug is de grootste in zijn soort binnen Europa. Sinds begin 2013 kunnen voetgangers, fietsers en ander verkeer over deze brug de Garonne oversteken. Dat geschiedt op grote schaal. Het brugdeel kan tot 53 meter boven het wateroppervlak opgeheven worden. Dit stelt cruiseschepen in staat om het hart van Bordeaux te bereiken.

Pleinen

Net als zoveel andere grote Franse steden is ook Bordeaux rijk aan pleinen. Een aantal van deze pleinen is een vermelding als bezienswaardigheid waard. Dat geldt zeker voor de Place de la Bourse. Dit plein wordt als het gezicht van de stad gezien. Het plein dat na de aanleg in de achttiende eeuw eerst nog Place Royale heette had als doel om de stad een opener uiterlijk te geven. Hiervoor werd een stuk van de voormalige stadsmuur afgebroken. Voor de Place de la Bourse ligt het Miroir d’Eau.

Het Place Meynard wordt als het levendige hart van de buurt Saint-Michel gezien. Hier staat de Basilique Saint – Michel met zijn bijbehorende losse toren. Op het plein worden in de ochtenduren veschillende markten gehouden. Daarna is het vooral te doen op de terrasjes van de horeca die aan het plein ligt.

De Esplanade des Quinconces is het grootste plein van Frankrijk en een van de grootste pleinen van Europa. Een deel van het plein is met bomen beplant, waardoor de oppervlakte minder groot lijkt dan het daadwerkelijk is. Het plein is in de 19e eeuw ontstaan na de sloop van het voormalige fort Château Trompette. De Esplanade des Quinconces wordt vooral gebruikt om grotere evenementen op te houden zoals concerten en kermissen. Een prachtig monument dat permanent op dit ruim 25 hectare tellende plein te bewonderen is, is het 54 meter hoge Monument aux Girondins. De indrukwekkende fonteinen aan weerszijden van het monument vormen wat ons betreft de mooiste onderdelen van het hele plein.

Historische bezienswaardigheden

De geschiedenis van Bordeaux begint al voor het begin van onze jaartelling. Gallische stammen vestigden zich hier in de derde eeuw voor Christus. In het jaar 56 voor Christus bezetten de Romeinen de plaats. Zij bouwden uiteenlopende gebouwen, van aquaducten en tempels tot aan een woningen en bestuursgebouwen. Ook bouwden zij een amfitheater. De restanten van het Amfitheater van Bordeaux, dat ook bekend staat als het Palais Gallien, vormen de enige in het stadsbeeld zichtbare aanwezige bewijs dat de Romeinen hier gewoond hebben. Tegenwoordig is de ruïne een beschermd monument.

En wandeling of fietstocht door Bordeaux brengt je langs verschillende poorten die hier al eeuwenlang staan. Als je over de Pont de pierre Bordeaux binnenkomt, dan zie je aan het einde de Port de Bourgogne al liggen. Deze stadspoort is tussen 1750 en 1755 in een klassieke stijl gebouwd, die te vergelijken is met de triomfbogen die toentertijd erg in trek waren. De iets zuidelijker gelegen Porte de la Monnaie lijkt op een kleinere versie van de Port de Bougogne. Het zal je dan ook niets verbazen dat deze stadspoort iets later, in 1758 en 1759, gebouwd is. Duidelijk ouder is de Port Cailhau. Zelfs leken zullen zien dat deze vijftiende-eeuwse stadspoort een middeleeuws uiterlijk heeft. Deze aan de rivierzijde gelegen poort was vroeger de hoofdpoort tot Bordeaux.

Kerken en torens

Velen denken dat de Grosse Cloche een voormalige stadspoort is. Dat is niet zo. Je wordt misleidt door het feit dat je door deze toren heen kunt lopen en dat het daarmee tegenwoordig wel een poort vormt. Oorspronkelijk is de Grosse Cloche de klokkentoren van het oude stadhuis van Bordeaux. Het is opgebouwd uit twee ronde torens van 40 meter hoog die door een centraal gebouw met elkaar verbonden zijn. In dat deel hangt de 7,8 ton wegende bel, die ook wel Armande-Louise genoemd wordt. Onder de bel is een astronomische klok aangebracht.

De Kathedraal van Bordeaux (Cathédrale Primatiale Saint-André de Bordeaux) is het belangrijkste religieuze gebouw van de stad. Al sinds 1096 worden hier missen gehouden en huwelijken voltrokken. Zo trouwden onder andere Eleonora van Aquitanië hier in 1137 met Lodewijk VII en gaven in 1615 Anna van Oostenrijk en Lodewijk XIII elkaar het ja-woord. De enorme kathedraal heeft een gotisch uiterlijk. De klokkentoren Tour Pey Berland is pas later, tussen 1440 en 1500, toegevoegd. Er is vanwege de drassige ondergrond voor gekozen om de toren losstaand van de kathedraal te bouwen. Wie het wil die kan tegen betaling de trappen van de 66 meter hoge toren beklimmen, waarna je kunt genieten van een prachtig uitzicht over Bordeaux.

De basiliek Saint-Michel vormt het middelpunt van de gelijknamige wijk. De flamboyant gotische bouwstijl zorgt een opvallend uiterlijk. De grote ruimte die het plein aan de basiliek geeft zorgt ervoor dat de vormen nog beter tot zijn recht komen. De Basilique Saint-Michel, zoals het Rooms-katholieke geloofsgebouw in het Frans heet, is gebouwd tussen het eind van de 14e en de 16e eeuw. Opvallend element is de vrijstaande klokkentoren. Met een hoogte van maar liefst 114 meter is dit de op drie na hoogste klokkentoren van Frankrijk. Het is het hoogste bouwwerk in het centrum van Bordeaux. De klokkentoren is tegen betaling te beklimmen.

Wijn

Als je ‘Bordeaux’ zegt, dan gaat zul je bij wijnliefhebbers een glimlach op het gezicht zien verschijnen. Bordeaux ligt te midden van misschien wel de beste wijnmakers ter wereld. Smaken kunnen verschillen, maar het is algemeen bekend dat de wijnen die rondom Bordeaux gemaakt worden tot de absolute wereldtop behoren. Het zal je dan niet verbazen als we schrijven dat Bordeaux een geweldige bestemming is om wijnen te proeven, te drinken en te kopen. Als je in het centrum van de stad bent dan zou je binnen kunnen lopen bij L’Intendant – Grands vins de Bordeaux. Dit is misschien wel een van de gaafste wijnwinkels ter wereld.

Als je alles wilt weten over wijn in het algemeen en waarom de regio Bordeaux zo succesvol is als wijnstreek, dan is een bezoek aan het in 2016 geopende Cité du Vin een must. Alleen al het modern vormgegeven gebouw is een ritje of wandeling naar dit wijnmuseum waard. In het Cité du Vin leer je door middel van videopresentaties, tentoonstellingen en interactieve opstellingen alles over het product wijn. Aan het einde van je bezoek kun je op de achtste verdieping genieten van een proefglas wijn naar keuze. Het adembenemende uitzicht over Bordeaux krijg je erbij cadeau.

Parken en tuinen

Behalve het groen in de straten van Bordeaux kun je ook verschillende tuinen en parken bezoeken. Zo is het Jardin Public al jarenlang een ideale plek om eventjes aan de drukte in de stad te ontsnappen en je te omringen door natuur. Het Jardin Public mag je zien als hét stadspark van Bordeaux. Dat komt door de ligging, de grootte en de manier waarop dit park ingericht is. Binnen het publieke park vind je speelmogelijkheden voor kinderen, een arboretum en het natuurhistorisch museum van Bordeaux.

De kaaien aan de linkeroever van de Garonne zijn deels ingericht als stadspark. Over een lengte van ongeveer een kilometer zijn er grote groenstroken aangelegd waarin je een zeer gevarieerde fauna aantreft. De bankjes en stukjes met gras zijn uitnodigend genoeg om te chillen, te picknicken of bij te kletsen met vrienden. Zeker in het zomerseizoen is een wandeling langs en tussen deze groenstroken een absolute aanrader voor iedereen die Bordeaux bezoekt.

Overige bezienswaardigheden

Zodra je via de Pont de pierre naar de rechteroever gaat kom je vanzelf uit op de Place de Stalingrad. Om dit plein wat te verfraaien is er in 2005 een enorm kunstwerk weggezet: Le Lion. Het is een abstracte weergave van een leeuw. Het babyblauwe beeld heeft een hoogte van 6 meter. Het is ontworpen door de Franse kunstenaar Xavier Veilhan.

Mede door de enorme Korinthische zuilenrij die portaal domineren behoort het Grand Théâtre de Bordeaux tot de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. De ligging aan de Place de la Comédie maakt het gebouw nog impossanter dan het al is. Het krijgt daar alle ruimte om de aandacht op zich te vestigen. Het neoclassicistische theatergebouw werd tussen 1773 en 1780 gebouwd. Je zou bijna vergeten dat je in het gebouw ook nog naar voorstellingen kunt gaan. In dit geval betreft het opera-uitvoeringen.

In de opkomende wijk La Bastide-Niel vind je misschien wel de hipste plek van de stad: eco-hotspot Darwin. Hier is een voormalige kazerne omgetoverd tot een complex waar hipsters, skaters en mensen die van een bewust leven houden bij elkaar komen om te genieten van eten, drinken, spelen en samenzijn. Er worden tal van leuke dingen georganiseerd. Houd je van streetart? Darwin is dé plek in Bordeaux om van graffiti van hoog niveau te genieten. Je maakt hier de mooiste foto’s voor je social media of vakantie-album.